Ons voedingsbeleid

Op ons kinderdagverblijf vinden wij het belangrijk om de kinderen een gezonde en gevarieerde voeding aan te bieden zodat de kinderen gezond en divers “leren” eten. Op vaste momenten van de dag eten we gezamenlijk aan tafel waarmee ook een rustmoment wordt gecreëerd. Tijdens het eetmoment is er ook tijd om gezellig met elkaar te praten.

Fruitmoment

In de ochtend vindt het fruitmoment plaats waarbij we gezamenlijk aan tafel gaan. Het fruit wordt klein gesneden en verdeeld in bakjes. Naast het standaard fruit, banaan, appel en peer, bieden we ook seizoensgebonden en soms exotisch fruit aan. Door het aanbieden van divers fruit, leren kinderen verschillende zoete en zure smaken kennen. Tijdens het fruitmoment wordt het dagritme gezellig opgestart en vertellen kinderen gebeurtenissen en zingen we liedjes. Het fruitmoment sluiten we af met een beker water, lichte sap of koude thee.

De lunch

Elke dag verzorgen wij een uitgebreide lunch. Dagelijks bestellen we vers brood van de warme bakker en wordt er vers beleg en melk geleverd. Kinderen mogen zelf kiezen wat voor hartig beleg zij op hun eerste boterham willen. Bij de volgende boterham mogen ze kiezen tussen hartig en zoet beleg. De lunch wordt afgesloten met een bekertje melk.

Tussendoortjes

In de middag eten we een verantwoord tussendoortje. Ook nu gaan we gezamenlijk aan tafel en krijgen de kinderen een bakje yoghurt. Na het bakje yoghurt mogen de kinderen een volkoren koekje en de kleine kinderen een zacht biscuitje. We sluiten af met een bekertje water of lichte sap.

Aan het einde van de dag eten en drinken we nog wat extra’s met de kinderen. We eten bijvoorbeeld een cracotte en bieden ook stukjes groente aan zoals tomaat, komkommer en paprika. Het moment wordt afgesloten met een bekertje water of lichte sap.

Geen traktatiebeleid

Wij hanteren geen traktatiebeleid. Ieder ouder is vrij in de keuze van de traktatie. Mochten ouders vragen hebben, dan kunnen onze pedagogisch medewerkers altijd tips geven voor een verantwoorde traktatie. We beperken uiteraard wel de traktatie mocht het uit veel zoetigheid bestaan. De kinderen mogen dan bijvoorbeeld 1 snoepje uitkiezen en de rest wordt dan in hun mandje gedaan zodat zij dit mee naar huis kunnen nemen.

Wanneer uw kind allergisch is en/of bepaalde voedingsmiddelen niet mag hebben, dan verzoeken wij u dit te melden bij de pedagogisch medewerkster. Wij zullen dan samen met u in overleg een alternatief zoeken.